Zoskupenie č. 7

Decentralizáció és az államigazgatás racionalizálása

Zdieľať článok:

Sajtóközlemény

A 7-es lista, a Magyar Fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia , Demokratická strana ma bemutatta választási programja Decentralizáció és az államigazgatás racionalizálása című fejezetét.

1. Elsődleges célunk a 79 járási hivatal megszüntetése, helyébe 15-20 megye létrehozását történelmi és gazdasági központokkal az élen. A reform tartozéka az így létrehozott egységek kompetencia-felerősítése, továbbá az Uniós pénzek elosztásában való megjelentetésük. Ezáltal a természetes régiók hatékonyabb fejlesztése és valódi igényeik szem előtt tartása valósul meg. Meggyőződésünk, hogy az olyan régiók, mint Gömör, Nógrád vagy a Dunamente, hatékonyabban oldanák meg saját egységük problémáit.

2. Megszüntetni kívánunk 416 fizetett megyei képviselői állást, és polgármesterekkel helyettesíteni azokat. A polgármesterek ezen funkcióért semmiféle tiszteletdíjban nem részesülnének.

Csak ezzel a megoldással éves szinten mintegy 7,5 millió euró megtakarítást lehet elérni.

3. A központosított állam helyett erős és működő régiók alakulnak ki, amihez javasoljuk, hogy az állami költségvetés eszközeiből az eddigi 14% helyett 28%-ot juttassanak az így létrehozandó megyéknek, illetve azon belül a városoknak és falvaknak. Ugyanígy az EU alapokból lehívható anyagi eszközökhöz is nagyobb és hatékonyabb hozzáférést javasolunk a kialakítandó megyéknek.

4. Karcsú és hatékony államot akarunk. Kevesebb hivatalnokot és kisebb bürokráciát. Az online hivatali ügyintézést szélesebbé tenni. A minisztériumokban személyi auditot végrehajtani, hogy az elburjánzott államigazgatást egészségesre lehessen beállítani. Spórolni az államon és nem a állampolgárokon kell.

Viac článkov